Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Απαγόρευση της ελληνικής ταινίας “UNKNOWN LAND” του Manuel de Coco στον αραβικό κόσμο



 




Τι είδους πολιτικά παιχνίδια  παίζονται πίσω από την απαγόρευση της ελληνικής ταινίας “UNKNOWN LAND” του Μάνουελ ντε Κόκο (Manuel De Coco)
στον αραβικό κόσμο.

Bραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία στο Ιράν, προβλήθηκε σε Ιράκ και Αίγυπτο αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές, απαγορεύτηκε στην Υεμένη και κατόπιν σε όλες τις αραβικές χώρες. Αμέσως μετά την επίσημη απαγορευσή της, έλαβε ειδική μνεία υποστήριξης στην Ελβετία για την λογοκρισία που έχει δεχτεί. Αυτή τη στιγμή πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ θέλουν να την εντάξουν στο πρόγραμμά τους, ενώ ο δημιουργός της Μάνουελ ντε Κόκο (Μάνος Κοκορομύτης) είναι στο επίκεντρο των γεγονότων.

Ο λόγος για την ταινία “UNKNOWN LAND” (“ΆΓΝΩΣΤΗ ΓΗ”) που έγινε γνωστή για το καλλιτεχνικό της υπόβαθρο αλλά και για όσα έχουν συμβεί. Μια ταινία που γυρίστηκε με μόλις 25.000 ευρώ και την οποία μεγάλοι κριτικοί κινηματογράφου έχουν παρομοιάσει με ποίημα που θυμίζει τις ταινίες του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Πιαβόλι ενώ άλλοι έχουν θεωρήσει τον Μάνουελ ντε Κόκο συνεχιστή του έργου του μεγάλου Ρώσου δασκάλου του παγκόσμιου κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.
Πώς όμως μια ταινία που μιλά για την ειρήνη προκαλεί διχασμό; Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα από όλα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί; Η κυβέρνηση της Υεμένης θέλει να ασκήσει δίωξη στο σκηνοθέτη. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που απευθύνει, ο σκηνοθέτης και το συνεργείο κινηματογράφησαν χωρίς άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Επίσης, η σκηνή με την  Ισραηλινή σημαία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς από την πλευρά της Υεμένης ισχυρίζονται ότι η ταινία είναι συμπαραγωγή με το Ισραήλ και ο σκηνοθέτης Εβραίος και, εξαιτίας αυτού, η Υεμένη δεν θα έπρεπε να έχει καταχωρηθεί ως συμπαραγωγός χώρα της ταινίας. Ένα άλλο θέμα που επισημαίνεται στις κατηγορίες είναι ότι η Ισραηλινή σημαία υψώθηκε σε μουσουλμανικό έδαφος, το οποίο δεν επιτρέπεται να συμβεί. Τέλος, ο τίτλος της ταινίας (“ΆΓΝΩΣΤΗ ΓΗ”) θεωρήθηκε ότι αντιστοιχεί στο νησί Σοκότρα της Υεμένης, όπου και πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, η ταύτιση αυτή προσβάλλει και περιθωριοποιεί τους κατοίκους του νησιού.

Η επίσημη απάντηση από ελληνικής πλευράς δόθηκε από τις εταιρείες παραγωγής της ταινίας με επιστολή που διαψεύδει όλες τις παραπάνω εικασίες, αντικρούοντας όλες τις κατηγορίες με σαφή στοιχεία.
Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την αντιπαράθεση; Μετά την επανάσταση στην Υεμένη, ο τουρισμός σταμάτησε και, με αφορμή την εν λόγω τανία, δόθηκε η ευκαιρία για μια καλή διαφήμισή της και ειδικότερα της Σοκότρα, μέσα από την δημοσιότητα που απέκτησε. Επίσης, οι κάτοικοι του νησιού, ξεχασμένοι και παρατημένοι από την κυβέρνηση Σάλεχ, θέλουν να ανεξαρτητοποιηθεί η Σοκότρα από το κράτος της Υεμένης.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τους Σουνίτες της Υεμένης, κλάδο του Ισλάμ που μάχεται εναντίον του Ισραήλ. Τον Αύγουστο του 2012 οι δύο βασικοί κλάδοι του Ισλάμ, Σουνίτες και Σιίτες, αποφάσισαν να συμφωνηθεί μεταξύ τους ανακωχή και από κοινού εστίαση στον μεγάλο εχθρό τους, το Ισραήλ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η ταινία βραβεύτηκε λίγο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Ιράν, το οποίο ασπάζεται τη σιιτική πτέρυγα του Ισλάμ. Ωστόσο, δημιουργήθηκε ένταση από την πλευρά των Σουνιτών και το πλάνο της ταινίας που απεικονίζει την Ισραηλινή σημαία έγινε έναυσμα ώστε να δοθούν ψευδή δημοσιεύματα στον τύπο που αναφέρουν ότι ο σκηνοθέτης είναι Εβραίος.

Η ταινία "UNKNOWN LAND" κρατά αποστάσεις από όλα τα δόγματα και τις θρησκείες και δεν παίρνει θέση σε πολιτικά ζητήματα. Σκοπός της είναι να μιλήσει για την ειρήνη.

Η Σελιδα της Ταινιας στο Facebook :




3 σχόλια:

andreasmarianos είπε...

EIMASTE στο πλευρο του σκηνοθετη και της ταινιας.
αν τυχει και χρειαστειτε υπογραφες μη λησμονησετε να μας ενημερωσετε παρακαλουμε.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ! η ταινια αξιζει τον κοπο να συνεχισετε

Free Pass είπε...

τωρα αυτες τις μαλακιες περι Ταρκοφσκι και ποιησης τις θες και τις γραφεις?

CHRISTOS KASTAMONITIS είπε...

Αγαπητε μαλακιες σπανιως γραφω για να χαρακτηρισω μαλακες. Μεταφερω ακριβως οτι γραφτηκε σαν κριτικη απο κριτικους.