Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τάγμα του Φοίνικος


Το Τάγμα του Φοίνικος είναι μετάλλιο της Ελλάδας, που καθιερώθηκε στις 13 Μαΐου του 1926 από την κυβέρνηση της δεύτερης ελληνικής Δημοκρατίας και αντικατέστησε το παλαιότερο μετάλλιο του βασιλιά Γεωργίου Α'. Η απόδοση του μεταλλίου συνεχίστηκε και από την αποκατάσταση της μοναρχίας μετά από το 1935, και συνεχίζει να απονέμεται και μέχρι σήμερα. Απονέμεται από την ελληνική κυβέρνηση σε Έλληνες πολίτες που υπερέχουν στις τέχνες και τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη δημόσια διαχείριση, τη ναυτιλία, το εμπόριο, και τη βιομηχανία. Απονέμεται επίσης σε αλλοδαπούς για εξαίρετες πράξεις τους που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας.










Βαθμοί

Το μετάλλιο απονέμεται σε πέντε διαβαθμίσεις:
  • Μεγαλόσταυρος - η κορδέλα φοριέται στο δεξιό ώμο, συν το αστέρι στο αριστερό μέρος του στήθους
  • Ανώτερος Ταξιάρχης - η κορδέλα φοριέται με κολιέ στον λαιμό, συν το αστέρι στο αριστερό μέρος του στήθους
  • Ταξιάρχης - η κορδέλα φοριέται με κολιέ στον λαιμό, το αστέρι δεν φοριέται
  • Χρυσός σταυρός - η κορδέλα φοριέται στο αριστερό μέρος του στήθους
  • Αργυρός σταυρός - η κορδέλα φοριέται στο αριστερό μέρος του στήθους

Περιγραφή

Το μετάλλιο του τάγματος του φοίνικα είναι διάδημα σε μορφή σταυρού από λευκό σμάλτο, και αργυρό ή χρυσό. Φέρει στο κέντρο του τον Φοίνικα, σύμβολο της αναγέννησης του Ελληνικού έθνους. Επάνω από τον σταυρό είναι ένα αστέρι με πέντε ακίδες, Τα πρώτα μετάλλια που κατασκευάστηκαν (1926-1935) είχαν σε κάθε βραχίονα του σταυρού την επιγραφή «E-T-T-A», τα αρχικά γράμματα του ρητού Εκ Της Τέφρας Αναγεννώμαι (γενιέμαι από την στάχτη). Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας (1935-1974) οι επιγραφές αφαιρέθηκαν, ενώ προστέθηκε μια βασιλική κορώνα. Στην αντίστροφη πλευρά του μεταλλίου προστέθηκε το μονόγραμμα του εκάστοτε βασιλιά. Από το 1975 και μετά αφαιρέθηκε η κορώνα, ενώ η αντιστροφή πλευρά έχει το εθνικό έμβλημα της Ελλάδας που συνοδεύεται από τις λέξεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Το αστέρι του τάγματος του Φοίνικα είναι αργυρό διάδημα με ευθείες ακτίνες που σχηματίζουν οκτώ ακίδες. Στο κέντρο του φέρει τον Φοίνικα, που κατά την διάρκεια της μοναρχίας στεφανώνονταν από μια κορώνα.
Η ταινία του τάγματος είναι πολύ φαρδιά και έχει χρώμα πορτοκαλί με μαύρες στενές λωρίδες κατά μήκος των άκρων.

ΠΗΓΗ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ , www.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: