Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Πως να σταματήσετε τις κρίσεις πανικού




Οι κρίσεις πανικού προέρχονται απο ξαφνικά επεισόδια έντονων φόβων που προκαλούν σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ή προφανή αιτία. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές.


Όταν συμβαίνουν οι κρίσεις πανικού, ίσως να νομίζετε ότι χάνετε τον έλεγχο, μέχρι ακόμα να προκληθεί και καρδιακή προσβολή ή και θάνατος (όταν φτάνουν σε ακραία σημεία). Πολλοί άνθρωποι έχουν μόνο μία ή δύο κρίσεις πανικού κατα τη διάρκεια της ζωής τους και το πρόβλημα μπορεί να συνεχιστεί, μέχρι να τελειώσει μια αγχωτική κατάσταση. Αλλά αν είχατε επαναλαμβανόμενες και απροσδόκητες κρίσεις πανικού για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνεχή φόβο, μπορεί να βρισκόσασταν σε μια κατάσταση που ονομάζεται διαταραχή πανικού.



Οι κρίσεις πανικού κάποτε θεωρούνταν ότι δεν προέρχονταν απο νεύρα ή άγχος, αλλά τώρα αναγνωρίζονται ως μια σοβαρή κατάσταση απο ιατρικής απόψεως. Αν και οι κρίσεις πανικού μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας, η κατάλληλα θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.

Σε έρευνες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι το άγχος και ο φόβος είναι οι πιό σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν αυτές τις κρίσεις. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν φόβο, όπως για παράδειγμα να μείνει μόνος του σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, τα αισθητήρια όργανα του εγκεφάλου του, λαμβάνουν αυτό τον φόβο ως ένδειξη, για να αντιδράσει και να ανταποκριθεί το σώμα. Αυτό αναγκάζει το άτομο να δείξει τα συναισθήματα του φόβου, που είναι και ένα σύμπτωμα του άγχους.

Συμπτώματα



Οι κρίσεις πανικού συνήθως αρχίζουν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση. Μπορούν να χτυπήσουν σχεδόν σε οποιαδήποτε στιγμή - όταν οδηγείτε το αυτοκίνητο, σε ένα μκατάστημα, όταν κοιμάστε ή οπουδήποτε αλλού. Οι κρίσεις πανικού έχουν πολλές παραλλαγές, αλλά τα συμπτώματα συνήθως κορυφώνονται μέσα σε 10 λεπτά. Μπορεί να αισθανθείτε κουρασμένοι μετά από την υποχώρηση του πανικού.

Οι κρίσεις πανικού περιλαμβάνουν συνήθως μερικά ή πολλά από αυτά τα συμπτώματα:

Αίσθηση του κινδύνου
Ο φόβος ότι χάνετε τον έλεγχο ή ο θάνατος
Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
Εφίδρωση
Τρόμος
Δύσπνοια
Ρίγη
Εξάψεις
Ναυτία
Κοιλιακές κράμπες
Ο πόνος στο στήθος
Πονοκέφαλος
Ζάλη
Λιποθυμία
Σφίξιμο στο λαιμό σας και δυσκολία στην κατάποση

Ένα από τα χειρότερα πράγματα για τις κρίσεις πανικού είναι ο έντονος φόβος ότι θα έχετε και άλλες στη συνέχεια. Μπορεί να φοβάστε μια κρίση πανικού τόσο πολύ ώστε να αποφεύγετε τις καταστάσεις που μπορεί να συμβούν. Μπορείτε ακόμη και να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να φύγετε απο το σπίτι σας (αγοραφοβία), γιατί σε κανένα άλλο μέρος δεν αισθάνεστε ασφαλής.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό


Αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα πανικού, ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Είναι δύσκολο να τα βγάλετε πέρα ​​μόνοι σας και μπορεί να επιδεινωθούν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Και επειδή τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού μπορεί να μοιάζουν και με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιακή προσβολή, είναι σημαντικό να πάτε σε έναν ειδικό για να δείτε και τις προκαλεί.

Αιτίες



Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τις κρίσεις πανικού ή τις διαταραχές πανικού, αλλά αυτοί οι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο:

* Γενετικοί παράγοντες
* Πάρα πολύ στρες
* Ορισμένες αλλαγές στα διάφορα μέρη της λειτουργίας του εγκεφάλου

Έρευνα έχει δείξει ότι η φυσική αντίδραση του σώματος σε κάποιο κίνδυνο, παίζει ρόλο στις κρίσεις πανικού. Για παράδειγμα, αν δείτε μπροστά σας ένα άγριο ζώο, το σώμα σας θα αντιδράσει ενστικτωδώς. Ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή σας θα επιταχυνθεί και το σώμα σας θα προετοιμαστεί για την απειλητική κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Πολλές από τις ίδιες αυτές αντιδράσεις συμβαίνουν σε μια κρίση πανικού. Αλλά δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο μια κρίση πανικού συμβαίνει όταν δεν υπάρχει προφανής άμεσος κίνδυνος.

Παράγοντες κινδύνου



Τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού συχνά ξεκινούν στο τέλος της εφηβείας ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή και επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες.

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να αυξηθούν οι κρίσεις πανικού είναι:

- Οικογενειακό ιστορικό με κρίσεις πανικού ή διαταραχή πανικού και πάρα πολύ στρες
- Ο θάνατος ή κάποια σοβαρή ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου
- Σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας, όπως η γέννηση ενός μωρού
- Άσχημα βιώματα της παιδικής ηλικίας, όπως η σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση
- Το να βιώσετε ένα τραυματικό γεγονός, όπως ένα ατύχημα ή μία σεξουαλική κακοποίηση

Επιπλοκές



Εάν τις αφήσετε να συνεχιστούν χωρίς θεραπεία, οι κρίσεις πανικού μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν σχεδόν κάθε τομέα της ζωής σας. Μπορεί να φοβάστε ότι θα έχετε περισσότερες κρίσεις πανικού και να ζείτε σε μια διαρκή κατάσταση φόβου, καταστρέφοντας την ποιότητα της ζωής σας. Οι επιπλοκές απο τις οι κρίσεις πανικού μπορεί να περιλαμβάνουν:

Α. Ειδικές φοβίες, όπως ο φόβος της οδήγησης ή να φύγετε από το σπίτι σας
Β. Αποφυγή των συναναστροφών σας με άλλους ανθρώπους
Γ. Προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο
Δ. Κατάθλιψη
Ε. Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας ή σκέψεις αυτοκτονίας
Ζ. Αλκοόλ ή κατάχρηση ουσιών
Η. Οικονομικά προβλήματα

Πως να σταματήσετε τις κρίσεις πανικού

Ο στόχος της θεραπείας είναι να εξαλειφθούν όλα τα συμπτώματα του πανικού. Με την αποτελεσματική θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να κάνουν κανονικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι κύριες επιλογές θεραπείας για τις κρίσεις πανικού είναι η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα. Και τα δύο είναι αποτελεσματικά. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει ή τον έναν ή και τους δύο τρόπους θεραπείας, ανάλογα με το τι θέλετε, το ιστορικό σας, τη σοβαρότητα του προβλήματος και αν υπάρχουν θεραπευτές με ειδική εκπαίδευση στις κρίσεις πανικού στην περιοχή σας.

Ψυχοθεραπεία



Η ψυχοθεραπεία, θεωρείται ως μια αποτελεσματική θεραπεία πρώτης επιλογής για τις κρίσεις πανικού και μπορεί να σας βοηθήσει να τις καταλάβετε και να μάθετε πώς να τις αντιμετωπίσετε μαζί με τον γιατρό σας.

Τα φάρμακα



Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις κρίσεις πανικού, καθώς και την κατάθλιψη, αν αυτό είναι πρόβλημα για σας. Διάφοροι τύποι φαρμάκων έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικοί στην διαχείριση των συμπτωμάτων των κρίσεων πανικού. Αν ένα φάρμακο δεν βοηθήσει αρκετά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα άλλο φάρμακο ή συνδυασμό ορισμένων φαρμάκων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες εφόσον πάρετε το πρώτο φάρμακο για να παρατηρήσετε μια βελτίωση στα συμπτώματα. Όλα τα φάρμακα έχουν κινδύνους παρενεργειών και μερικά μπορεί να μην χορηγούνται σε ορισμένες καταστάσεις, όπως στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες και τους κινδύνους των φαρμάκων.
ΠΗΓΗ : kolpa-tips.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: