Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Το συντριβάνι του Ευαγγελισμού: Η άγνωστη ιστορία που λίγοι ροδίτες την γνώριζαν


Όλα ξεκίνησαν όταν βρέθηκαν στα χέρια μου δύο ιταλικές καρτ ποστάλ που απεικόνιζαν το μεγάλο σιντριβάνι (Fontana grante της πόλης Viterbo).
Μου έκανε εντύπωση ότι το σιντριβάνι ήταν ακριβός ίδιο με το σιντριβάνι του Ευαγγελισμού και έτσι παρακινήθηκα και έψαξα να μάθω το πώς και γιατί φτιάχτηκε στη Ρόδο, γιατί δεν υπήρχε ούτε κατασκευαστής ούτε αρχιτέκτονας ούτε χρονολογία κατασκευής.


Τελικά βρήκα μια πηγή και είπα να το μοιραστώ μαζί σας, από το αρχείο (Archivio Mauro Galeotti) που αναφέρονταν στο πώς βρέθηκε κε πώς κατασκευάστηκε το περίφημο αυτό κόσμημα του τόπου μας. Είναι ένα αντίγραφο της κρήνης (Fontana grante της πόλης Viterbo) που ήταν σκαλισμένα σε πέτρα από λαβα και κατασκευάστηκε για μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το 1911. Ή τεχνίτες του αντίγραφου ήταν η αδελφοί Giovanni και Ermanno viterbesi Pizzichetti, αρχιτέκτονες στο επάγγελμα και με τη βοήθεια της εταιρίας μαρμάρων Alfredo Maggini που για να διαφημίσει την επιχείρησή του χρηματοδότησε και παρεχώρησε τα υλικά . Με το αντίγραφο του σιντριβανιού που κατασκεύασαν πήραν το χρυσό μετάλλιο. Οι κατασκευαστές του αντίγραφου της κρήνης αφού κέρδισαν το βραβείο, το πούλησαν σε έναν συμβολαιογράφο Εβραίο ο οποίος το έβαλε στη βίλα του στο Parioli.
Ο συμβολαιογράφος στη συνέχεια δεν μπορούσε να το κρατήσει άλλο, και το δώρισε στο Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας που με τη σειρά του το δώρισε στη πόλη της Ρόδο το 1925 όπου εξακολουθεί να είναι μπροστά από το λιμάνι του Μανδρακίου, όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών σήμερα η εκκλησία του Ευαγγελισμού.

Fontana grante της πόλης Viterndo 1912

Fontana grante της πόλης Viterndo 1912

Μανδράκι το σιντριβάνι 1926

Μανδράκι το σιντριβάνι 1927

Μανδράκι το σιντριβάνι 1928

Μανδράκι το σιντριβάνι 1930

Μανδράκι το σιντριβάνι 2014

Fontana grante της πόλης Viterndo 2014


ΠΗΓΗ http://rodosinfonews.com/sintrivani/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: