Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ : Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ο Βεζούβιος εκραγεί. Σε 72 ώρες πρέπει να απομακρυνθούν 700.000 κάτοικοι

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ενδεχόμενη έκρηξη του Βεζούβιου σύμφωνα με το οποίο μέσα σε 72 ώρες θα πρέπει να απομακρυνθούν περίπου 700.00 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, επικαιροποίησαν οι ιταλικές αρχές.
Το σχέδιο, όπως μεταδίδει ο independent θα λάβει την τελική έγκριση και θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος του μήνα, δήλωσαν ο περιφερειακός Πρόεδρος Βιντσέντζο ντε Λούκα και ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο.
Σημειώνεται ότι η περιοχή γύρω από τον Βεζούβιο, η νότια περιοχή της Καμπανίας, χαρακτηρίστηκε νωρίτερα φέτος πως βρίσκεται «σε κίνδυνο» από μια ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου.

Οι 25 πόλεις που βρίσκονται στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ το σχέδιο για τις επτά πόλεις που πρόσφατα προστέθηκαν στην «κόκκινη ζώνη» καταρτίζεται, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων φορέων.
Ο Βεζούβιος είναι ένα «γιγάντιο πρόβλημα...αλλά πρέπει να εξοπλιστούμε για να είμαστε προετοιμασμένοι» δήλωσε ο ντε Λούκα και πρόσθεσε πως πρέπει να καθοριστούν οι «τομείς προτεραιότητας», που βρίσκονται μέσα στη ζώνη υψηλού κινδύνου, οι οποίοι θα πρέπει να εκκενωθούν πρώτοι.
Το περασμένο έτος οι ειδικοί διεύρυναν την επέκταση της περιοχής υψηλού κινδύνου από 18 πόλεις και 550.000 κατοίκους, σε 25 πόλεις και 672.000 κατοίκους.
Το σχέδιο στοχεύει στην εκκένωση ολόκληρης της «κόκκινης ζώνης» σε λιγότερα από 72 ώρες, εκ των οποίων οι 12 είναι για την οργάνωση, οι 48 για την απομάκρυνση και ένα επιπλέον 12ωρο ως «περιθώριο ασφαλείας».
Το σχέδιο εκκένωσης θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν το υψηλότερο από τα τέσσερα επίπεδα συναγερμού ενεργοποιηθεί.
Σε αυτή την περίπτωση η περιφέρεια θα διαθέσει 500 λεωφορεία και 220 τρένα για την μετεγκατάσταση των πολιτών.
Ωστόσο παρά τις προσπάθειες οργάνωσης από την Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας οι επίφοβες περιοχές είναι πιθανό να είναι ανοργάνωτες για ένα σενάριο αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων και αυτό διότι όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που συνέταξαν το σχέδιο, οι τοπικές αρχές δεν μελετούν γι΄αυτό το ενδεχόμενο και όταν έλθει η ώρα ίσως να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.
Όμως ακόμη και αν γίνει έκρηξη του ηφαιστείου δεν θα κινδυνεύσει όλη η περιοχή που βρίσκεται μέσα στην «κόκκινη ζώνη», όμως είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς την κατεύθυνση των πυροκλαστικών ροών (πυροκλαστικό ρεύμα: Είναι ένα ταχύτατο ρεύμα θερμού αερίου και πυροκλαστικών υλικών - κυρίως από νεαρά, κύρια και τυχαία ηφαιστειακά αναβλήματα, όπως της ηφαιστειακής τέφρας - που κινείται στην επιφάνεια του ηφαιστειακού πεδίου, με δύναμη τυφώνα φθάνοντας τα 700 χλμ/ώρα ή 450 μίλια/ώρα και με θερμοκρασία από 550 °C μέχρι και 1000 °C ) .
Εν τω μεταξύ ο ντε Λούκα ανακοίνωσε πως οι πόλεις θα λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την βελτίωση των υποδομών αλλά και για την διάδοση του πρωτοκόλλου έκτακτης ανάγκης.
Επίσης έχει οριστεί και μια «κίτρινη ζώνη» η οποία περιλαμβάνει 63 δήμους και τρεις ναπολιτάνικες συνοικίες.
Σημειώνεται ότι το 2007 επίσης είχε καταρτιστεί ένα σχέδιο διαφυγής, ωστόσο οι κάτοικοι των περιοχών αυτών προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτηρίζοντας το ανεπαρκές. Επίσης στις αρχές του 2000, η ιταλική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, με οικονομικά κίνητρα, για την μετεγκατάσταση όσων ζουν κοντά στον Βεζούβιο, προκειμένου να μετακομίσουν έξω από την επικίνδυνη ζώνη, ωστόσο το πρόγραμμα αυτό δεν στέφθηκε με επιτυχία.
ΠΗΓΗ http://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: