Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Η «Πυραμίδα» των Χανίων και ο Μυστηριώδης Θάλαμος στο εσωτερικό της

Η «πυραμίδα» των Χανίων. Λίγοι γνωρίζουν για την ύπαρξη της «πυραμίδας» που βρίσκεται σε ενα μικρό χωριουδάκι των Χανίων με την ονομασία » Καμάρια».
Φυσικά δεν πρόκειται για πυραμίδα, αλλά για ενα κωνικό μνημείο.
Οι ντόπιοι της περιοχής το αποκαλούν «Φούρνο» ενω το καμένο εσωτερικό του σε οδηγεί στην εκδοχή οτι ίσως παλαιότερα να χρησιμοποιούνταν ως καμίνι κεραμικών εξου και η ονομασία, άλλοι πάλι κάνουν λόγο για λαξευτό τάφο ελληνιστικής εποχής.Επίσημες μελέτες δεν έχουν γίνει μέχρι και σήμερα και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την χρήση που είχε στην αρχαιότητα ή την ηλικία του.

Μέσα στον κώνο έχει λαξευτεί ένα δωμάτιο με διαστάσεις 2,20μ. x 2,10μ. και ύψος 1,40μ περίπου, στο οποίο μπαίνει κανείς από την είσοδο που είναι στα Δυτικά (στις 253° περίπου) διαστάσεων 1,2μ x 0,7μ. Η περιφέρεια του κώνου είναι περίπου 16 μέτρα και το ύψος του από την κορυφή μέχρι το δάπεδο του θαλάμου είναι περίπου 4,6 μέτρα. Η περιφέρεια της βάσης του είναι περίπου 29 μέτρα.
Πρόκειται πάντως για ενα «μνημείο» για το οποίο, μέχρι και σήμερα , δεν εχει γίνει αναφορά αν υπάρχει όμοιο του σε ολόκληρη την Κρήτη.
Με πληροφορίες απο την δημοσίευση «Αγνωστης Ελληνικής Ιστορίας» 28/12/1997 και 2/3/1999

Φωτο απο τον χρήστη του Facebook Μαρία Ευτ. Γιακουμάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: