Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Σηκώθηκαν γερμανικά μαχητικά σε πτήση της Blue Air με δρομολόγιο Λάρνακα - Λονδίνο

- Γερμανικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναγνώριση πτήσης από τη Λάρνακα προς το Λονδίνο
- Το πιλοτήριο του αεροσκάφους δεν ανταποκρινόταν στις επανειλημμένες κλήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας Γερμανίας - Βελγίου
- Το περιστατικό συνέβη λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα σε πτήση της Blue Air

Γερμανικά μαχητικά ξαφνικά σηκώθηκαν στον αέρα με στόχο την αναγνώριση πτήσης που ξεκίνησε από τη Λάρνακα με κατεύθυνση το Λονδίνο.

Πρόκειται για την πτήση 0Β-5131 της Blue Air που απογειώθηκε από τη Λάρνακα με προορισμό το αεροδρόμιο του Λούτον στο Λονδίνο.


Το περιστατικό συνέβη λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και όλα ξεκίνησαν εξαιτίας της μη ανταπόκρισης του πληρώματος του αεροσκάφους, στις επανειλημμένες κλήσεις που γινόντουσαν από την πλευρά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της Γερμανίας και του Βελγίου.

Το Boeing 737-700 της Blue Air με νηολόγιο YR-ΒΜΑ, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και κατά την εναέρια πορεία του πραγματοποιούσε το δρομολόγιό του χωρίς προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του, και καθώς βρισκόταν στα 40.000 πόδια και κάτω από συνθήκες πυκνής αεροπορικής κίνησης πάνω από τη νότια Γερμανία, οι Γερμανοί ελεγκτές κάλεσαν το αεροσκάφος για οδηγίες πριν την έξοδό του από το FIR του Βερολίνου και την είσοδό του σε αυτό των Βρυξελλών.

Λόγω της απουσίας οποιασδήποτε απόκρισης στις περίπου 20 κλήσεις, και δεδομένου ότι οι δύο χώρες έχουν υποστεί τρομοκρατικά χτυπήματα τον τελευταίο χρονικό διάστημα, δόθηκε εντολή για την απογείωση των γερμανικών μαχητικών και την αναγνώριση της κατάστασης. Στη συνέχεια, οι πιλότοι επιχείρησαν ξανά να επικοινωνήσουν περίπου 10 φορές, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Τελικά το πρόβλημα λύθηκε αφού πρώτα διαπιστώθηκε πως το σχέδιο πτήσης που είχε κατατεθεί, τηρούταν κατά γράμμα και ότι καμία απόκλιση δεν υπήρξε από τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ετσί το πρόβλημα επικοινωνίας αποκαταστάθηκε, ο πιλότος απάντησε στις κλήσεις, απολογούμενος για την αναστάτωση και αφού του δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Λούτον.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: