Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Μην ξεχνάμε τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ

Ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Τουρκίας στην χρήση τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ –συμπεριλαμβανόμενης της βάσης του Ιντσιρλίκ- ενδεχομένως να έχει άμεση επίπτωση και στην πυρηνική αποτρεπτική προοπτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Και αυτό επειδή στην αεροπορική αυτή βάση, είναι αποθηκευμένες αμερικανικές πυρηνικές βόμβες τύπου B61-12.


Την άποψη αυτή υποστηρίζει η πρώην βουλευτής Dr. Oya Akgonenc Mugisuddin, με δηλώσεις της στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.  Η πρώην βουλευτής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Oya Akgonenc σύμβουλος σήμερα του προεδρείου του Κόμματος Πίστης είπε ακόμη πως οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, «ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τους τρομοκράτες στη Συρία», υποκρύπτουν ενδεχόμενη στροφή της Άγκυρας για την χρήση των τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με την κα Mugisuddin, οι παρατηρήσεις αυτές του Ερντογάν, «είναι μάλλον δικαιολογημένες, επειδή αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει».

Ο Ερντογάν και οι οπαδοί του έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι Κούρδοι της Συρίας να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στα βόρεια της χώρας, προκαλώντας αναταραχή στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η δρ.Oya Akgonenc Mugisuddin επισημαίνει πως οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε σοβαρή κρίση, υποστηρίζοντας πως «αν δεν μας υποστηρίζουν στη μάχη εναντίον του Daesh και στέλνουν όπλα στους τρομοκράτες, τότε εγείρονται πολλά ερωτήματα εναντίον ποίων μάχονται οι ΗΠΑ στη Συρία;».



Οι πρόσφατες δηλώσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «θα πρέπει να ενισχυθούν και να εξαπλωθούν οι αμερικανικές πυρηνικές δυνατότητες», έρχονται σε αντίθεση με τα τουρκικά συμφέροντα. «Επειδή αποτελούν απειλή παρά προστασία για την Τουρκία», υποστηρίζει με δηλώσεις του στο Sputnik ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Türker Ertürk, πρώην επικεφαλής της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας, που επισημαίνει ότι «οι πυρηνικέ αυτές βόμβες δεν ελέγχονται από την Άγκυρα».

«Έτσι σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και εναντίον της χώρας μου, ενώ η Άγκυρα δεν έχει δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσει για τη δική της άμυνα», όπως υποστήριξε.

Μια παλιά ψυχροπολεμική ιστορία

Βάσει της συμφωνίας διαμοιρασμού των πυρηνικών όπλων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ της δεκαετίας του 1960, αριθμός ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και σ΄αυτές συμπεριλήφθηκε και η Τουρκία, επιτράπηκε η αποθήκευση αμερικανικών πυρηνικών βομβών «βαρύτητας», τύπου B61-12, ενώ κάποιες άλλες χώρες αποδέχτηκαν την δυνατότητα ανεφοδιασμού των αεροσκαφών που τις μεταφέρουν.

Η συμφωνία φυσικά την εποχή εκείνη είχε στόχο την αποκαλούμενη «σοβιετική επιθετικότητα», αλλά στην πραγματικότητα να περιορισθούν τα εθνικά πυρηνικά προγράμματα χωρών όπως της Γερμανίας και τη Τουρκίας.

Έτσι,180 πυρηνικές βόμβες B61 αποθηκεύτηκαν στην Ευρώπη, κι από αυτές οι 50 πιστεύεται πως βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Στις αρχές του χρόνου η αμερικανική διοίκηση πυρηνικής αποτροπής, ανακοίνωσε πως ως τα μέσα του 2020 οι τύποι B61-12 των πυρηνικών βομβών, θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες B61-3, B61-4, B61-7 και B61-10.

Πληροφορίες από sputniknews.com | RT.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: