Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Πώς πήρε το όνομα της η Αυστραλία;

Ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην Αυστραλία, είναι ο Ολλανδός Βίλεμ Γιανσον το 1606. Η προέλευση όμως του ονόματος της, ξεκινά πολλούς αιώνες πριν, όταν οι Ευρωπαίοι αγνοούσαν το τι υπάρχει νοτιότερα της Ερήμου Σαχάρα. Από τον 4ο αιώνα π.Χ, ο Αριστοτέλης, στο σύγγραμμα του Μετεορολογικά, αναφέρεται υποθετικά σε μία μεγάλη άγνωστη ήπειρο που υπάρχει στο νότιο άκρο του κόσμου και το μέγεθος της είναι ανάλογο με του τότε γνωστού κόσμου.
Την θεωρία αυτή, υιοθέτησε και ο Πτολεμαίος, ο οποίος πίστευε πως πέρα από την ήπειρο της Αφρικής, συνεχίζεται και εκτείνεται μια μεγάλη και άγνωστη γη η οποία στην συνέχεια της, περιβάλλει τον Ινδικό ωκεανό. Η Θεωρία αυτή, έγινε ευρύτερα αποδεκτή κατά την Ρωμαϊκή περίοδο όπου οι γεωγράφοι πίστευαν στην ύπαρξη αυτής της γης, χωρίς όμως κάποια απόδειξη. Την γη αυτή, την ανέφεραν ως Terra Australis Incognita όπου στα Λατινικά σημαίνει Νότια Άγνωστη Γη. Ο όρος Australis, εμφανίζεται πρώτη φορά κατά τον πρώτο αιώνα π.Χ. από τον Κικέρων ο οποίος αναφέρει τον αντίποδα της Γης ως Australis Cingulus (Νότια Ζώνη).
  Κατά το τέλος του 15ου αιώνα, οι Πορτογάλοι με τα ταξίδια του Βαρθολομαίου Ντιάζ και του Βάσκο ντα Γκάμα, ανακαλύπτουν το νότιο άκρο της Αφρικανικής ηπείρου όπου ήταν και το νοτιότερο άκρο του τότε γνωστού κόσμου και αποδεικνύουν πως ο Ατλαντικός Ωκεανός συνδέετε με τον Ινδικό. Οι τότε γεωγράφοι όμως, συνέχισαν να υποστηρίζουν πως κάπου στο νοτιότερα υπάρχει αυτή η άγνωστη ήπειρος ως αντίβαρο της Γης καθιερώνοντας έτσι, την ονομασία Terra Australis. Τον 18ο αιώνα, ο Τζέιμς Κουκ φτάνει στην Αυστραλία, αλλά συνέχισε να ταξιδεύει σε ακόμα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, προκειμένου να βρει την Terra Australis, αλλά όχι τόσο νότια ώστε να ανακαλύψει την Ανταρκτική. Το 1803, ο Άγγλος θαλασσοπόρος Μάθιου Φλίντερς (Mathew Flinders) ολοκληρώνει τον πρώτο περίπλου της Αυστραλίας φτάνοντας στο συμπέρασμα πως η γη αυτή δεν είναι η Νότια Άγνωστη Ήπειρος και πως τελικά η ήπειρος αυτή, δεν υπάρχει. Μετατρέποντας το όνομα Terra Australis στο πιο εύηχο - όπως ο ίδιος αναφέρει - Australia, ονόμασε έτσι την πέμπτη ήπειρο.
  Στο ερώτημα ποια είναι η σχέση που μπορεί να έχει η Αυστρία με την Αυστραλία, η απάντηση είναι πως η σχέση που έχουν τα ονόματα των δύο χωρών είναι ανάλογη με την γεωγραφική τους θέση. Δηλαδή, καμία! Παρόλο που τα ονόματα τους μοιάζουν και κάποιος θα μπορούσε λανθασμένα να υποθέσει πως το όνομα της Αυστραλίας προέρχεται από την Αυστρία, το όνομα της Αυστρίας είναι ο εκλατινισμός της σύνθετης γερμανικής λέξης Osterreich (από τις λέξεις Oster και Reich) το οποίο σημαίνει "Ανατολική Αυτοκρατορία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: