Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Αμφιάρειο Ωρωπού: Από την Ιστορία στην σύγχρονη ένταξη

Αμφιάρειο Ωρωπού: Από την Ιστορία,το ιερό,μαντείο και θεραπευτήριο,στην σύγχρονη ένταξη

Το Αμφιάρειο του Ωρωπού αποτελούσε το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους,Αμφιαράου.
Το ιερό βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα νοτιοδυτικά της σκάλας Ωρωπού,το Μαυρο-δήλεσι,που τη διασχίζει ένα ξερό ποτάμι,το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Χαράδρα.Σε όλη την περίοδο της λειτουργίας του ήταν το εθνικό ιερό του Ωρωπού,μιας από τις παλαι-ότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.Το Αμφιάρειο ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., όταν ο Ωρωπός ήταν στα χέρια των Αθηναίων,με την καλύτερη ίσως περίοδο της ι-στορίας του ιερού να είναι ο 3ος αιώνας π.Χ. και το πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. (ως το 146 π.Χ.),οπότε ο Ωρωπός ήταν μέλος του Κοινού των Βοιωτών.
Την περίοδο αυτή,η φήμη του απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα.Κτίζονται σε αυτό κτήρια και στήνονται αγάλματα.Επίσης,σύμφωνα με κατάλογο με ονόματα νικητών ε-κείνης της εποχής,κάθε χρόνο διοργανώνονταν αγώνες,τα «Μικρά Αμφιάρεια»,και κάθε πέμπτο χρόνο τα «Μεγάλα Αμφιάρεια»,που περιλάμβαναν μουσικούς,αθλητι-κούς και ιππικούς αγώνες στους οποίους έπαιρναν μέρος αθλητές,λόγιοι και ηθοποιοί από όλη την Ελλάδα,την Ιταλία και τη Μικρά Ασία.
ΠΗΓΗ arvanitika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: