Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ένας ολόκληρος ποταμός στον Καναδά εξαφανίστηκε σε μόλις 4 ημέρες

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, οι επιστήμονες παρατήρησαν έναν ολόκληρος ποταμός να εξαφανίζεται σε διάστημα ημερών.
Το φαινόμενο – που ονομάζεται πειρατεία του ποταμού – είναι όπου η ροή ενός ποταμού αιχμαλωτίζεται από ένα άλλο. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι συνήθως χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για τη διεξαγωγή της διαδικασίας, αλλά στην περίπτωσή μας, ο ποταμός Slims μετατράπηκε σε μικρή λιμνούλα σε μόλις τέσσερις ημέρες – οι ερευνητές περιγράφουν τη συγκεκριμένη διαδικασία ως «γεωλογικά στιγμιαία και … πιθανόν να είναι μόνιμη».
Ερευνητές ταξίδεψαν στον ποταμό Slims σε μια επαγγελματική εξόρμηση στο Yukon τον περασμένο Αύγουστο, αλλά όταν έφθασαν, διαπίστωσαν ότι ο Slims – ο οποίος είχε ροή κατά μέσο όρο περίπου 480 μέτρα (1.575 πόδια) πριν- είχαν εξαφανιστεί.


Τα τελευταία 300-350 χρόνια, ο ποταμός Slims τροφοδοτούνταν από βόρεια, λιωμένα, τρέχοντα νερά από έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες του Καναδά, τον παγετώνα Kaskawulsh.
Αλλά με τον παγετώνα να υποχωρεί τα τελευταία χρόνια λόγω του θερμού κλίματος της Γης, μεγαλύτερη ποσότητα πάγου έλιωσε και τα νερά δημιούργησαν ένα νέο κανάλι στον πάγο, μετατοπίζοντας τη ροή προς τα νότια μέσω του ποταμού Kaskawulsh.

Αυτό σημαίνει ότι τα λιωμένα νερά αντί να καταλήγουν στη Θάλασσα Bering, φθάνουν στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Είναι μια τεράστια αλλαγή όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη φορά που η πειρατεία του ποταμού συνέβη τόσο γρήγορα, αλλά επειδή είναι η πρώτη περίπτωση όπου οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο αυτό συνέβη λόγω κλιματικών αλλαγών για τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος.
Αν και οι περιοχές γύρω από τον ποταμό Slims δεν είναι πυκνοκατοικημένες, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις της αναδιάταξης θα έχουν τεράστιες συνέπειες για τα φυσικά οικοσυστήματα – και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελλοντική παροχή νερού στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο αποτελεί μια ακόμη ισχυρή υπενθύμιση – σε περίπτωση που χρειαζόμασταν κι άλλες- ότι οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορούν να προκαλέσουν δραματικές και δύσκολα προβλέψιμες επιπτώσεις.
ΠΗΓΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ JOHN

Δεν υπάρχουν σχόλια: