Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

H εκ διαστήματος λύση των μυστηρίων του Περού

Δορυφορικές παρατηρήσεις αποκάλυψαν ένα μυστήριο γύρω από μια σειρά μοναδικών αρχαίων δομών στα νότια του Περού.

Η περιοχή στην έρημο Νάζκα είναι διάσημη για τι; γιγαντιαίες αναπαραστάσεις ανθρώπων,  ζώων, φυτών, και 900 γεωμετρικά σχήματα, τα οποία είναι λαξευμένα στο έδαφος, τις λεγόμενες γραμμές Nazca.
Αλλά οι γραμμές δεν είναι τα μόνα αντικείμενα του πολιτισμού Nazca, που άκμασε στην περιοχή μεταξύ 200-600 μ.Χ. επιπλέον υπάρχουν σπειροειδής, πέτρινες τρύπες, που είναι γνώστες ως "puquios". Λίγα είναι γνωστά για αυτές τις υπόγειες δεξαμενές.






Η Rosa Lasaponara και μια ομάδα από το Ινστιτούτο μεθοδολογίας και ανάλυσης του περιβάλλοντος στην Ιταλία  πιστεύουν ότι έχουν κάποιες απαντήσεις.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, ήταν σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα την ύπαρξη των  «Puquio" σε όλη την περιοχή Nazca, και να εξετάσουν τη θέση του εξαιρετικά προηγμένο σύστημα Puquio, σε σχέση με τους υδάτινους πόρους των οικισμών.




Οι σήραγγες συνέλεγαν  τον άνεμο μέσα από μια σειρά από υπόγεια κανάλια, αναγκάζοντας το νερό να διοχετευτεί σε άγονες περιοχές, ή όπου ήταν απαραίτητο.
Οι puquios ήταν το πιο φιλόδοξο υδραυλικό σύστημα, της περιοχή Nazca. Υπήρχε νερό διαθέσιμο όλο το χρόνο για τη γεωργία, την άρδευση, και τις εγχώριες ανάγκες.» Είπε στο BBC. «Με τη χρήση των ανεξάντλητων αποθεμάτων νερού όλο το χρόνο, το σύστημα αποτελεσματικά συνέβαλε στην εντατική γεωργία των κοιλάδων σε μία από τις πιο ξηρές περιοχές του κόσμου.


Για την κατασκευή και τη συντήρηση των «puquios» που χρησιμοποιείται  μια άκρως εξειδικευμένη τεχνολογία, ενδεχομένως,  βάση ενός καλά οργανωμένο συστήματος, παρόμοιο με αυτό που υιοθετήθηκε για την κατασκευή των περίφημων σχέδια Nazca.


Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: