Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν με την "μητέρα των βομβών"

Οι ΗΠΑ πήραν... φόρα και ξεκίνησαν νέους βομβαρδισμούς και στο Αφγανιστάν
- Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε βόμβα αυτού του είδους σε μάχη
- Είναι η πιο ισχυρή βόμβα μετά την πυρηνική
- Είναι γνωστή ως η "μητέρα των βομβών"
- Στόχος των βομβαρδισμών ήταν σπηλιές - κρησφύγετα των τζιχαντιστών

Οι ΗΠΑ έριξαν την πρώτη μη πυρηνική βόμβα, γνωστή ως "μητέρα όλων των βομβών" (MOAB GBU-43) στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, είναι η πρώτη φορά που βόμβα αυτού του είδους χρησιμοποιείται σε μάχη.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Άνταμ Σταμπ, η ρίψη της βόμβας έγινε από αεροσκάφος MC-130 και είχε ως στόχο σπηλιές που μένουν τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η "μητέρα όλων των βομβών" (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.


Το Πεντάγωνο εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.
ΠΗΓΗ NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια: