Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Αφιερωμένο στον μηχανισμό των Αντικυθήρων το σημερινό doodle της Google

Σήμερα η Google τιμά τα 115 χρόνια από την ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων με το σημερινό Doodle της.
 
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (και χρονολόγιο των Αντικυθήρων, υπολογιστής των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας αρχαίος αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.
 
Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολύπλοκο μηχανισμό. Ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» πήρε το όνομά του από τον τόπο που βρέθηκε στις 17 Μαΐου του 1902. Δυο χρόνια πριν είχε ανακαλυφθεί ένα ναυάγιο ανάμεσα στα Κύθηρα και στην Κρήτη ανοιχτά των Αντικυθήρων. Με βάση τις ελληνικές επιγραφές που είχε, εικάζεται πως το ναυάγιο έγινε μεταξύ 87 π.Χ. και 63 π.Χ. Πέρασαν περίπου δυο χρόνια για να προσέξει ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης, τον οδοντωτό τροχό με τις επιγραφές που είχαν χαραγμένους αστρονομικούς όρους. Από τότε ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα της αρχαιότητας και κάθε τόσο υπάρχουν γύρω του νέες ανακαλύψεις.
 
Βρέθηκε σε βάθος 60 μέτρων, μαζί με αγάλματα, όπως ο γνωστός έφηβος. Τα πολύτιμα αυτά αντικείμενα τα μετέφερε ένα Ρωμαϊκό πλοίο από την Ρόδο στην Ρώμη, την εποχή της αυτοκρατορίας του Ιουλίου Κάισαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: