Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Στέλνει στρατό στο Κατάρ ο Ερντογάν! Ο “Σουλτάνος” στηρίζει το Εμιράτο που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα

Ο Ερντογάν στηρίζει το Κατάρ, την ώρα που μια σειρά χώρες διακόπτουν διπλωματικές και εμπορικές επαφές
- Στέλνει στρατεύματα στην τουρκική βάση στο Εμιράτο, που άνοιξε το 2014
- “Η απομόνωση και οι κυρώσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα” δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος
Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Τετάρτη την αποστολή στρατευμάτων στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ.
Η εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε την εισήγηση με διαδικασίες κατεπείγοντος. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την στήριξη του Κατάρ που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.

Αυτό καθώς οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχουν προχωρήσει σε διακοπή των διπλωματικών αλλά και των εμπορικών σχέσεων με τη χώρα, κλείοντας τον εναέριο χώρο τους σε εμπορικές πτήσεις, κατηγορώντας την ηγεσία της χώρας για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων.
Το Κατάρ αρνείται οποιαδήποτε σχετική κατηγορία, στην χειρότερη σύγκρουση μεταξύ αραβικών κρατών εδώ και δεκαετίες. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άσκησε κριτική στην απόφαση των αραβικών κρατών, δηλώνοντας πως η απομόνωση του Κατάρ και οι κυρώσεις που του επιβάλλονται δεν θα λύσουν τα προβλήματα. Παράλληλα προσθέτει πως η Άγκυρα θα κάνει ότι είναι δυνατό για να τερματιστεί η κρίση.
Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με το Κατάρ, καθώς αμφότερα τα κράτη υποστήριξαν τους Αδερφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο αλλά και τις δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τον Άσαντ στη Συρία. Η τουρκική εθνοσυνέλευση αποφάσισε τόσο την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Κατάρ όσο και την συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης των δύο κρατών.
Η Τουρκία διαθέτει βάση στο Κατάρ, την πρώτη στη Μέση Ανατολή, σε εφαρμογή μιας συμφωνίας που υπεγράφη το 2014. Το 2016, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, τότε πρωθυπουργός, επισκέφθηκε τη βάση όπου ήδη στάθμευαν στρατεύματα.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: