Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Eurogroup: Δόση 8,5 δισ. με «ολίγη» από χρέος

Ξεκλειδώνει η δόση, η οποία μάλιστα θα είναι αυξημένη στα 8,5 δισ. ευρώ, με βάση την απόφαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Λουξεμβούργο, αφού ενέκρινε το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προχώρησαν ένα βήμα και υπόσχονται τώρα ελέφρυνση του χρέους με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ως πρώτο βήμα για διασφάλιση της βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την απόφαση του Eurogroup.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της ΕΚΤ, η οποία κρίνεται σημαντική ως προς τη διατύπωσή της, καθώς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την υπαγωγή της Ελλάδας στο επενδυτικό πρόγραμμα (QE).

Συμφωνία που "ξεκλειδώνει" δόση 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα επετεύχθη στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, ανακοίνωσε επίσημα και ο Πρόεδρος του συμβουλίου, Jeroen Dijsselbloem.
Μπορεί η Αθήνα να περίμενε ή να είχε προετοιμάσει την κοινή γνώμη για κάτι περισσότερο στην υπόθεση του χρέους, αλλά η τελική διατύπωση που συμφώνησε και ανακοίνωσε το Eurogroup προκαλεί ήδη χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και τα χαμόγελα αυτά είναι σχετικά «παγωμένα».

Κατ΄ αναλογία και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τώρα να διαχειριστούν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, αφού η καταβολή των χρημάτων από ορισμένες χώρες απαιτεί σχετική έγκριση από το Κοινοβούλιο. Η σημερινή συμφωνία απελευθερώνει την Ευρωζώνη από ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, αλλά η διαχείριση της επόμενης ημέρες σε εθνικό επίπεδο «παγώνει» τα αρχικά χαμόγελα, μιας μερίδας τουλάχιστον.

Η συμφωνία του Eurogroup περιλαμβάνει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για το χρέος με επέκταση της χρονικής διάρκειας των δανείων EFSF από 0 έως 15 χρόνια
Η συμφωνία του Eurogroup περιλαμβάνει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για το χρέος με επέκταση της χρονικής διάρκειας των δανείων EFSF από 0 έως 15 χρόνια


Οι Ευρωπαίοι θα δώσουν περίπου ένα δισ. επιπλέον για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίαςΗ συζήτηση για την Ελλάδα διήρκησε περίπου μισή ώρα, γεγονός που δείχνει ότι όλες οι πλευρές ήταν πολύ καλά προετοιμασμένες και βεβαίως ότι η χώρα μας είχε κάνει όσα δεσμευόταν.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι ανακοινώνουν εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν τον Ιούλιο.

Τα συγκεκριμένα «κουπόνια» ανέρχονται σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ, οπότε οι Ευρωπαίοι θα δώσουν περίπου ένα δισ. επιπλέον για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, αφού η χώρα εμφανίζει κάποιες ανάγκες το επόμενο τρίμηνο. Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης θα γίνει στις αρχές Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία του Eurogroup φέρεται να περιλαμβάνει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για το χρέος με επέκταση της χρονικής διάρκειας των δανείων EFSF από 0 έως 15 χρόνια, πακέτο δόσεων 8,5 δισ. ευρώ αλλά και  πρωτογενή πλεονάσματα περί το 2% του ΑΕΠ μετά το 2022.


Ντάισελμπλουμ: Έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα

«Έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπουμ.
«Τα δημοσιονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν για μετά την λήξη του προγράμματος αντιμετωπίζουν τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs αλλά και για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως ανέφερε, οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.

Για το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπής με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων».

Ντάισεμπλουμ: Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του
Ντάισεμπλουμ: Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του

«Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM έως 15 χρόνια» συμπλήρωσε επίσης, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα, όπως είπε, «συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης, αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος».

Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EwG θα εξετάσει το μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος.

Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος με βάση το DSA του ΔΝΤ με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας.

Η δόση είναι 8,5 δισ. ευρώ, όπως είπε.

Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του.

Η ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκαρντ

Ανακοίνωση με την οποία επί της ουσίας προτείνει τη συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέδωσε η Κριστίν Λαγκαρντ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκινά τη δήλωσή της με τη φράση:

«Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ 'αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας του ΔΝΤγια την Ελλάδα.

Έχουμε σημειώσει τη σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η οποία υποστηρίζεται από νομοθεσία του ελληνικού κοινοβουλίου.
Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας».

Λαγκάρντ: 'Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις'
Λαγκάρντ: 'Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις'

Συνεχίζοντας στη δήλωσή της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη διαδικασία:

«Η έγκριση είναι μια διαδικασία στην οποία το ΔΝΤ βασίστηκε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα στηρίζονταν σε ένα πρόγραμμα, αλλά στο οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή ανακούφιση χρέους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το AIP θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων στο πλαίσιο του διακανονισμού του ΔΝΤ, θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναλάβουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους επαρκείς για την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας του χρέους».


Regling: Η Ελλάδα επωφελείται και μπορεί να επωφεληθεί από τα δικά μας δάνεια

«Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι «είναι εντυπωσιακό το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος».
Ρέγκλινγκ: «Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος»
Ρέγκλινγκ: «Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος»

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης στην Ελλάδα», υπογράμμισε επίσης.

Μοσκοβισί: Είναι μια επιτυχία δίχως αμφιβολία

«Πρόκειται για μια πολύ καλή συνεδρίαση, διότι μετά από πολλούς μήνες καταφέραμε μια συμφωνία για την Ελλάδα», εκτίμησε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, που έλαβε τον λόγο αμέσως μετά.

«Είναι μια επιτυχία δίχως αμφιβολία», σημείωσε, για να συνεχίσει:
«Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχαν γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της».

«Η συμφωνία είναι σπουδαία. Πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» είπε επίσης.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: