Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974

Στις 21 Ιουλίου, ενώ στην Κύπρο οι μάχες συνεχίζονταν και η Τουρκία καταλάμβανε την Κερύνεια, στην Αθήνα ο Ιωαννίδης απειλούσε για ολομέτωπο πόλεμο Ελλάδας Τουρκίας, όμως, όταν το αποφάσισε, οι στρατηγοί αρχηγοί των όπλων στασίασαν (γνωστό ως πραξικόπημα των Στρατηγών).
Τα πρόσωπα που πρωταγωνίσιστησαν μαζί με τον Ταξίαρχο Ιωαννίδη, ήταν ο πρόεδρος Φαίδωνας Γκιζίκης, ο πρωθυπουργος Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου ο Αρχηγός Στρατού Αντιστράτηγος Γαλατσάνος, ο Αρχηγός Ναυτικού Αντιναυαρχος Πέτρος Αραπάκης, ο αρχηγός Αεροπορίας Παπανικολάου ο Αρχηγος Ενόπλων Δυνάμεων Γρηγόριος Μπονάνος

Συζητήσεις για ανακωχή και η "ελληνική νηοπομπή"

Ο ειδικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Τζόζεφ Σίσκο, προσπαθούσε να πείσει την Αθήνα και Άγκυρα για ανακωχή. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ απαιτούσε να μην υπάρξουν ενισχύσεις των Ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο για να δεκτεί εκεχειρία. Απειλούσε καταρριψη ή και βύθιση όποιας βοήθειας θα ερχόταν από την Ελλάδα. Ο Σίσκο ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό Ανδρουτσόπουλο. Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχαν Ελληνικά πλοία, όμως ο Ετσεβιτ πίστευε πως είχαν σηκώσει τούρκικη σημαία τα ελληνικά πλοία έξω από την Πάφο, τα οποία και βομβάρδισε (το αντιτορπιλικό "Κοτζιατπεπε" βυθίστηκε ενώ τα άλλα δυο υπέστησαν σοβαρές ζημιές).

Απόφαση Ιωαννίδη για Ελληνοτουρκικό Πόλεμο

Το πρωϊ της 21ης Ιουλίου, στην σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας, αποφασίστηκε πως σε περίπτωση που δεν σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, η ελληνική κυβέρνηση θα αποχωρούσε από το ΝΑΤΟ και θα ανακοίνωνη έναρξη πολέμου με Τουρκία. Ο Αμερικάνος πρέσβης, Τάσκα, όταν του ανακοινώθηκε η απόφαση, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Γκιζίκη και τον ενημέρωσε για τους κινδύνους.
Το "σχέδιο Κ" & η αποστολή δυνάμεων στην Κύπρο
Ο Ιωαννίδης αποφάσισε την ενεργοποίηση του σχέδιου Κ, η οποία αφορούσε την αποστολή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην Κύπρο (ένα υποβρυχίο, δύο τορπιλλακάτοι και μία Μοίρας 18 αεροσκαφών F-84F από την Κρήτη)

Ο Ιωαννίδης ενημερώνει τους υφιστάμενους του- Οι αρχηγοί Όπλων αρνούνται να κυρήξουν πόλεμο στην Τουρκία

Ο Ιωαννίδης κάλεσε τον Πρόεδρο Γκιζίκη, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Γρηγόριο Μπονάνο, τον πρωθυπουργό Ανδρουτσόπουλο και τον υπουργό Άμυνας Λατσούδη και τους ενημέρωσε για την απόφαση του. Ο Μπονάνος την αποδέκτηκε με τον όρο να δεκτούν οι αρχηγοί των κλάδων του στρατού. Αμέσως μετά, κάλεσε τους αρχηγούς και υπαρχηγούς της αεροπορίας και του ναυτικού. Ολοι οι στρατηγοί εξέφασαν επιφυλάξεις για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ένα πόλεμο με την Τουρκία, (η οποία είχε συγκεντρωμένο στρατό στην Σμύρνη) ενώ φοβόντουσαν και επίθεση από τον βορρά (Βουλγαρία). Έτσι αρνήθηκαν να κυρήξουν πόλεμο.

Το πραξικόπημα των Στρατηγών

Μετά το τέλος της Σύσκεψης, ο Αρχηγός Γρηγόριος Μπονάνος, ο Αντιναύαρχος Αραπάκης, ο αρχηγος Αεροπορίας Παπανικολάου και ο αρχηγός στρατού ξηράς Γαλατσίνος μετείχαν σε πολύωρη συζήτηση, η απόφαση της οποίας ήταν να αποστασιοποιηθουν από τον Δημήτριο Ιωαννίδη καθώς επίσης και να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς. Μετά την σύσκεψη, ο Αραπάκης κάλεσε τα υποβρύχια "Νηρευς" και "Γλαύκος" που κινόντουσαν προς Κύπρο από τις 19 Ιουλίου, να επιστρέψουν στο Αιγαίο.

Αποστολή Ενισχύσεων από Ελλάδα σε Κύπρο

Το απόγευμα, στην Αθήνα, ο Ιωαννίδης μαζί με τους Στρατηγούς συζητούσαν σε νέα σύσκεψη την αποστολή ενισχύσεων στην Κύπρο. Οι στρατηγοί, μη ικανοί να έρθουν σε ανοικτή σύγκρουση με τον Ιωαννίδη, επικαλούμενοι ζητήματα ασφαλείας, δεν έδωσαν έγκριση για χρήση όσων ήταν σχεδιασμένα στο Σχέδιο Κ. Τελικά αποφασίστηκα να στείλει μυστικά ενισχύσεις στους Ελληνοκύπριους με τη μορφή μιας μεραρχίας πεζικού, ενός τάγματος καταδρομών και ενός τάγματος μέσων αρμάτων μάχης. Μια αρχική προσπάθεια μεταφοράς των ενισχύσεων έγινε με τη χρήση του πορθμείου «Ρέθυμνον», το οποίο μετέφερε το 537ο Τάγμα Πεζικού, ένα τάγμα από άρματα μάχης και 500 Κύπριους εθελοντές (κυρίως υποστηρικτές της ΕΟΚΑ Β'). Το πορθμείο απόπλευσε από τον Πειραιά το ίδιο απόγευμα.Τελικά, αποβίβασε τους Στρατιώτες στην Ρόδό και τους επέστρεψε τους εθελοντές στον Πειραιά, αφού οι στρατηγοί ήτανε σε επικοινωνία με τον Τζόζεφ Σίσκο.

Επιχείρηση "Νίκη" από Ελλάδα (μεταφορά τάγματος Καταδρομών στην Κύπρο)

Το ίδιο απόγευμα, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προέβη σε απόπειρα μυστικής μεταφοράς ενισχύσεων (με τη μορφή τάγματος καταδρομών), γνωστή ως Επιχείρηση «Νίκη», με τη χρήση 15 αεροσκαφών τύπου Nord Noratlas (354 Μοίρα «Πήγασος») από τη Σούδα της Κρήτης στην Κύπρο. Ωστόσο, η αποστολή δέχθηκε φίλια πυρά από τα αντιαεροπορικά πολυβόλα της 195 ΜΕΑ/ΑΠ (παρατάχθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας), με αποτέλεσμα το 3ο Noratlas (ΝΙΚΗ-4) να καταστραφεί (4 αεροπόροι και 29 καταδρομείς σκοτώθηκαν). Ακόμα δύο αεροσκάφη Noratlas υπέστησαν σοβαρές ζημιές και προέβησαν σε ανώμαλες προσγειώσεις, με αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να καταλάβουν το λάθος τους. Μερικά από τα υπόλοιπα αεροσκάφη κατάφεραν να προσγειωθούν ομαλά και να αποβιβάσουν άνδρες και εξοπλισμό, ώστε οι Έλληνες να είναι σε θέση να προστατεύσουν το αεροδρόμιο.

Οι Μάχες στην Κύπρο

Μάχες στο προγεφύρωμα Και δεύτερο κύμα εφοδιασμού των Τούρκικων Δυνάμεων
Ελάχιστες ή καθόλου συμπλοκές δεν υπήρξαν στο προγεφύρωμα την 21η Ιουλίου, ενώ Τούρκικες δυνάμεις είχανε αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνης
Κερύνεια
Ελληνοκυπριακές δυνάμεις παρατάσσονται στην Κερύνεια, στον δρόμο Κερύνειας-Καραβά και στην Τριμίθι.
Πενταδάκτυλος
Στην Κύπρο συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον Πενταδάκτυλο. Οι Ελληνοκυπριακές δυνάμεις καταλαμβάνουν το χωριό Πιλέρι, ενώ η 31ή και 33 Μοίρα Καραδρομών έχει σημαντικές επιτυχίες.
Κατάληψη Θύλακα Λεμεσού
Στις 6:00 το πρωϊ, ο θύλακας Λεμεσού παραδίδεται ολοκληρωτικά, 1000 αιχμάλωτοι πολέμου μεταφέρονται στο κεντρικό γήπεδο της πόλεις. Υπάρχουν αναφορές για βιασμούς γυναικών και δολοφονίες παιδιών
Κατάληψη Θύλακα Λάρνακας
Μετά από έντονες μάχες, στις 10:30 οι Τουρκοκύπριοι ξεκίνησαν να παραδίδονται.
Επίθεση στην Λεύκα-Λιμνίτη.
Στις 04:45, οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Λεύκα με βομβαρδισμό και ρουκέτες. Ο Λιμνίτης περικυκλώθηκε από δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: