Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Εσείς ξέρετε τι είναι το «Σύνδρομο Μαντέλα;»

Το «Σύνδρομο Μαντέλα» (γνωστό ως Mandela Effect) περιγράφηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2010, από μια blogger που ονομάζεται Fiona Broome

Η Broome περιγράφει μια εμπειρία που είχε σε ένα συνέδριο, όπου ανακάλυψε ότι πολλοί ακόμα είχαν μια ψευδή μνήμη παρόμοια με τη δική της: Όλοι θυμόνταν ότι ο Νέλσον Μαντέλα είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στη δεκαετία του 1980.
Στην πραγματικότητα, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν τότε ακόμα ζωντανός και πέθανε το 2013.
Έκτοτε η συζήτηση γύρω από αυτό το φαινόμενο της μαζικής λανθασμένης μνήμης έχει πάρει φωτιά, δίνοντας του την ονομασία το «Σύνδρομο Μαντέλα». Ψυχολόγοι και ψυχίατροι προσπαθούν να δώσουν μια δική τους ερμηνεία, ωστόσο δεν λείπουν οι πιο «προχωρημένες» θεωρίες, ότι αυτή η μαζική λανθάνουσα μνήμα οφείλεται στην ύπαρξη παράλληλων συμπάντων.

fringe-tv-show-poster-01Η θεωρία των παράλληλων συμπάντων ως εξήγηση του φαινομένου, βασίζεται στην ιδέα ότι μεγάλες ομάδες ανθρώπων τυγχάνουν να έχουν παρόμοιες εναλλακτικές αναμνήσεις για γεγονότα του παρελθόντος. Οι υποστηρικτές της θεωρίας ισχυρίζονται ότι αυτές οι συλλογικές εμπειρίες μπορεί να είναι αληθινές, η δομή της πραγματικότητας πρέπει να έχει μετατοπιστεί σε κάποιο σημείο στο παρελθόν και ως εκ τούτου, όχι μόνο υπάρχουν παράλληλες, κατοικήσιμα σύμπαντα, αλλά ότι είμαστε συνεχώς σε μια εναλλαγή μεταξύ τους. (βλέπε σήριαλ Fringe).
Ένα ακόμα καταγεγραμμένο περιστατικό Συνδρόμου Μαντέλα ήταν η τύχη του άγνωστου ήρωα ο «Άντρας του τανκ».
Αφορά σε ένα περιστατικό που συνέβη στην Κίνα, τον Ιούνιο του 1989, όπου μετά από πολλές διαδηλώσεις τα τανκς είχαν βγει στους δρόμους για να επιβάλουν στην τάξη.
Ένας από τους διαμαρτυρόμενους στάθηκε μπροστά σε ένα τανκ για να το σταματήσει. Το τανκ προσπάθησε να κάνει ελιγμούς για να τον αποφύγει, αλλά μάταια. Εκείνος μετά σκαρφάλωσε πάνω σε αυτό είχε μια σύντομη συνομιλία με τον στρατιώτη, μετά κατέβηκε και ξαναστάθηκε μπροστά του, ώσπου κάποιοι έτρεξαν και τον τράβηξαν με το ζόρι. Η τύχη του έκτοτε αγνοείται.
Ωστόσο, πολλοί θυμούνται λαθεμένα ότι το τανκ πέρασε πάνω του σκοτώνοντας τον. Θυμούνται ακόμα και λεπτομέρειες, όπως αίματα στην άσφαλτο.
Αυτό με λίγα λόγια είναι το «Σύνδρομο Μαντέλα» για το οποίο οι επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη. Θεωρούν ότι είναι μυθοπλασία, μια διαταραχή της μνήμης, που ορίζεται ως η παραμόρφωση μιας ανάμνησης για τον εαυτό μας ή τον κόσμο, χωρίς τη συνειδητή πρόθεση για εξαπάτηση.
Όμως πως εξηγείται όταν η λάθος ανάμνηση είναι συλλογική; Κι εδώ είναι που οι θεωρίες συνωμοσίες οργιάζουν, κάνοντας λόγο για παράλληλα σύμπαντα ακόμα και για τα πρώτα αποτελέσματα των πειραμάτων του CERN.
Ποιος ξέρει; Μπορεί σε ένα τέτοιο παράλληλο σύμπαν η Ελλάδα… να έχει ήδη σκίσει τα μνημόνια!
ΠΗΓΗ www.i-gata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: