Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Τα «καουμποϊλίκια» Ερντογάν κοστίζουν ακριβά στην Τουρκία – Στον αέρα η παραλαβή του F-35 και η ολοκλήρωση του προγράμματος των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214

Τα «καουμποϊλίκια» του Ρ.Τ. Ερντογάν με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία φαίνεται πώς αρχίζουν να του κοστίζουν σε βασικά εξοπλιστικά προγράμματα. Το μαχητικό «5ης» γενιάς F-35 είναι αμφίβολο αν τελικά θα το παραλάβει η Άγκυρα εντός του 2018 και πιο συγκεκριμένα την άνοιξη του έτους που είχε προβλεφθεί, ενώ σύννεφα έχουν αρχίσει και μαζεύονται και πάνω από το πρόγραμμα των υποβρυχίων τύπου 214 από τους Γερμανούς.
Η κόντρα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας τους τελευταίους μήνες και το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να δώσει εντολή να ξυλοκοπηθούν Κούρδοι διαδηλωτές στην αμερικανική πρωτεύουσα που ήταν φιλοξενούμενος, αρχίζει πλέον και δημιουργεί από την πλευρά των ΗΠΑ «αντίποινα».

Ο βασικός λόγος που οι δύο χώρες τα έχουν σπάσει είναι το Κουρδικό και ειδικά η απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους, προωθώντας την ίδια στιγμή την αυτονομία τους στο Ιράκ. Ο Ερντογάν σήκωσε το γάντι και άρχισε να πηγαίνει κόντρα στην Ουάσιγκτον, όταν όμως είχε αρχίσει να «παίζει» με τους Ρώσους και να ασκεί μία πολιτική η οποία κάθε άλλο παρά με τα αμερικανικά συμφέροντα συνάδει.
Επί προεδρίας Τράμπ η Τουρκία δεν έχει καταφέρει συγκλίσεις. Το αντίθετο. Έχει αρχίσει και απειλεί και για την βάση στο Ιντσιρλίκ. Οι Αμερικανοί έχουν ωστόσο ήδη βρει εναλλακτική (χτίζουν βάση στα εδάφη που θα έχουν οι Κούρδοι). Τη στάση λοιπόν της Άγκυρας η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να την αφήσει… ατιμώρητη. Έχουν αρχίσει και υπάρχουν σκέψεις για «εμπάργκο» στην Τουρκία όσον αφορά στα αμερικανικά όπλα.
Πρώτο «θύμα» μάλλον θα είναι το F-35. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι στο κονσόρτσιουμ και δικαιούται να παραλάβει το μαχητικό αεροσκάφος, εν τούτοις το πότε και πως αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση. Δεν είναι τυχαίο πώς το Ισραήλ έχει ήδη παραλάβει δύο F-35 όταν αυτό αναμένεται να συμβεί για την Τουρκία σε ένα περίπου χρόνο. Σημειώνεται πώς το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που εκδήλωσε ενδιαφέρον αφοράς και δεν συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ κατασκευής.
Οι εξελίξεις, δηλαδή, δείχνουν ότι η Τουρκία θα παραλάβει τα F-35 με καθυστέρηση και εφόσον… βελτιώσει τη συμπεριφορά της. Αυτό ίσως να αποδεικνύει και η απόφαση της γειτονικής χώρας να εκσυγχρονίσει τα F-16 block 30, προκειμένου να διατηρήσει τον μεγάλο αριθμό μαχητικών σε ενέργεια.
Η Τουρκία όμως φαίνεται πώς δεν έχει προβλήματα λόγω της αλαζονείας και της προκλητικότητας του Ερντογάν μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Γερμανία, στην οποία έχει αρχίσει και γίνεται συζήτηση για εμπάργκο οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα. Ένας από τους λόγους που οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχθηκαν ήταν το ότι οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση του Ιντσιρλίκ, αναγκάζοντας το Βερολίνο να αποσύρει τις δυνάμεις του.
Η Γερμανία σχεδιάζει… στρατιωτικά αντίμετρα στην Τουρκία, καθώς όπως φαίνεται αντί οι τόνοι της έντασης μεταξύ των δύο χωρών να πέφτουν, αυξάνουν. Αν το Βερολίνο όντως αποφασίσει να «χτυπήσει» την Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει ή να μεταθέσει το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων τύπου 214 που παρήγγειλε η γειτονική χώρα μετά την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Τουρκία είχε παραγγείλει από το 2009 έξι υποβρύχια 214 από την ThyssenKrup Marıne System, (HDW). Ήδη και γι΄ αυτή τη γερμανική δουλειά έχει προκύψει σκάνδαλο, ενώ το όλο πρόγραμμα έχει περάσει, όπως και στην Ελλάδα, από σαράντα κύματα. Τώρα φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία, αλλά όσο οι σχέσεις των δύο χωρών κλονίζονται τόσο και οι πιθανότητες να παραδοθούν εγκαίρως τα υποβρύχια μειώνονται.
Οι Τούρκοι θέλουν πάση θυσία τα γερμανικά υποβρύχια, καθώς είναι ένας τομέας που υστερούν στο Αιγαίο σε σχέση με την Ελλάδα, μετά την παραλαβή των υποβρυχίων κλάσης «Παπανικολής» ή σε σύγκριση με μεγάλες ναυτικές δυνάμεις. Αν λοιπόν δεν τα παραλάβουν τότε μπορεί πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας να είναι ισχυρή δύναμη, αλλά κάτω απ’ αυτή, να… μπάζει νερά.
ΠΗΓΗ http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: