Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Αναφορές για επικείμενη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στο Κατάρ

Επανέρχονται οι αναφορές για στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στο Κατάρ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οποίες είναι ανεπιβεβαίωτες  το Ριάντ με βοήθεια από την Αίγυπτο σκοπεύει να προχωρήσει σε στρατιωτική κατάληψη του Κατάρ ενώ το κρατίδιο του Κόλπου έχει ζητήσει βοήθεια από την Τουρκία και το Ιράν.
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που παρόμοιες πληροφορίες διαρρέουν αλλά το θέμα είναι πως η Σαουδική Αραβία φαίνεται να είναι απογοητευμένη από την έλλειψη προόδου στην ικανοποίηση των αιτημάτων που έχει θέσει στο Κατάρ.
Η υπόθεση φαίνεται αρκετά περίπλοκη αυτή την περίοδο καθώς όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής κυριαρχείται από μια «ανήσυχη (σχετική) ησυχία».

Το Ιράν είναι ήδη εμπλεκόμενο στην Συρία ενώ η Τουρκία είναι το ίδιο «απασχολημένη» με τους Κούρδους και ενώ φαίνεται να διαμορφώνεται μια «άτυπη» συμμαχία με την Συρία, ύστερα από ρωσική διαμεσολάβηση.
Μια αιφνίδια εμπλοκή στον Κόλπο με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ θα έφερνε μοιραία στο προσκήνιο το Ιράν το οποίο αυτή την περίοδο όμως δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ενθουσιώδες να εμπλακεί και σε ένα ακόμη »μέτωπο» εναντίον της Σαουδικής Αραβίας αυτή τη φορά.
Η Τουρκία από την πλευρά της πέρα από μια τυπική στρατιωτική δύναμη που έχει αποστείλει προς ενίσχυση της Ντόχα έχει περιδοσμένες δυνατότητες πραγματοποίησης επιχειρήσεων στον Κόλπο.
Όλα αυτά με άλλα λόγια σημαίνουν απλώς ότι εάν εκδηλωθεί στρατιωτική επιχείρησης της Σαουδικής Αραβίας στο Κατάρ αυτή θα είναι ελάχιστη σε χρόνο και με τις άλλες δύο χώρες πέρα από μια τυπική υποστήριξη να μην έχουν άλλα περιθώρια αντιδρώσης.
ΠΗΓΗ PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: