Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Σοβαρή κρίση γάλακτος απειλεί την Ευρώπη έως τα Χριστούγεννα – Ερχεται αύξηση τιμών

Μπροστά σε μια σοβαρή κρίση γάλακτος βρίσκεται η Ευρώπη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες του κόσμου, της Arla Foods, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι τιμές του γάλακτος θα αυξηθούν, καθώς η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει έλλειψη αποθέματος γάλακτος, κρέμας και βουτύρου, τα οποία επαρκούν μέχρι τα Χριστούγεννα.
Οι τιμές του γάλακτος διεθνώς, οι οποίες έχουν αυξηθεί σχεδόν 28% σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα, είχαν σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα, όμως, σύμφωνα με τον Peder Tuborgh, διευθύνοντα σύμβουλο της δανέζικης Arla Foods, τα αποθέματα γάλακτος είναι πολύ χαμηλά σήμερα.

Όπως τόνισε ο ίδιος στο Reuters, «υπάρχει έλλειψη γάλακτος σε όλον τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη κρέμας και βουτύρου σε όλη την Ευρώπη. Ίσως να μην είναι εφικτό να αντεπεξέλθουμε στη ζήτηση μέχρι τα Χριστούγεννα. Και όλα αυτά αναμένεται να ανεβάσουν σημαντικά τις τιμές το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Arla, ένας συνεταιρισμός 12.500 αγροτών από τη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ανακοίνωσε πως θα αυξήσει την τιμή που πληρώνει για την αγορά γάλακτος από τους παραγωγούς για τρίτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, περίπου κατά 1 σεντ του ευρώ το κιλό, δηλ. σε 38,3 σεντ το κιλό και μπορεί να την αυξήσει πάλι μέχρι το τέλος του έτους.Κλειδί για τις τιμές του γάλακτος διεθνώς θα αποτελέσει η ανοιξιάτικη περίοδος στη Νέα Ζηλανδία, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: