Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Οι Γερμανοί θέλουν τιμωρία των Βρετανών: Tα Μάρμαρα του Παρθενώνα τμήμα της διαπραγμάτευσης για Brexit; – Το Λονδίνο θα πληρώσει 47 δισ δολάρια για να «εξέλθει» από την ΕΕ

Το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των σκληρότατων συζητήσεων μεταξύ της ΕΕ ( στην ουσία της Γερμανίας)  και της Βρετανίας  με ευθύνη της Ελλάδος,  προκαλώντας «ανησυχία» στην βρετανική κυβέρνηση ελέω ενδεχομένης χρήσης του βέτο . 
Είναι  ίσως μια μοναδική ευκαιρία για την χώρα μας να εκμεταλλευθεί την διαδικασία αυτή και να «επιβάλει » το αυτονόητο στους πάντα υπερόπτες Άγγλους που θεωρούν Ελγίνεια…τα μάρμαρα του Παρθενώνα.    


Οι Γερμανοί θέλουν απελπισμένα να μετατρέψουν αυτήν την αποχώρηση σε μια «τιμωρία» των Βρετανών με πολλούς τρόπους, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια «διεθνή νίκη» για αναβαθμίσει το προφίλ της ενόψει μελλοντικών εξελίξεων , νικώντας εκεί που τόσοι άλλοι απέτυχαν Σύμφωνα με τον ξένο  τύπο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 36 δισεκατομμύρια λίρες (47 δισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με τις οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου για να επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες .
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, μια τέτοια προσφορά είναι διαθέσιμη στο σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Brexit με τις Βρυξέλλες.
Το Λονδίνο είναι έτοιμο να καταβάλει αυτό το ποσό για τις Βρυξέλλες, οι οποίες διαπραγματεύονται τη συμφωνία αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτήν την στιγμή  σύμφωνα με το βρετανικό άρθρο ,  Έλληνες πολιτικοί και ζητούν να επιστραφούν τα μάρμαρα που έφερε στο Λονδίνο ο Έλγιν  ως μέρος μιας οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Για  παράδειγμα ο Στέλιος Κούλογλου  βουλευτής, και μέλος του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ , έθεσε επίσημα σύμφωνα με το  δίκαιο της ΕΕ το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα …ως  ζήτημα που πρέπει να τεθεί από τους διαπραγματευτές της ΕΕ στην διαδικασία του Brexit.
Ο κ. Κούλογλου  έχει γράψει δύο φορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να συμπεριληφθούν στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις το θέμα της άμεσης επιστροφής των μαρμάρων που κλάπηκαν από την Ελλάδα,  κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ο ίδιος στην επιστολή του ανέφερε : «Οι διαπραγματευτές στο ζήτημα του Brexit πρέπει να λάβουν υπόψη την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θεωρούνται ως το μεγαλύτερο σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Έτσι, τα επανασυνδεόμενα μάρμαρα θα είναι ένα σημάδι  σεβασμού και πολιτισμένων σχέσεων μεταξύ της  Βρετανίας και της ΕΕ , πολύ περισσότερο [από] μια νομική αναγκαιότητα ».
Ωστόσο, μία εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι  σύμφωνα με τα άρθρα 3, 50 και 167,  η ομάδα της ΕΕ στο ζήτημα του Brexit δεν  είναι νομικά υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει το θέμα.
Η Tibor Navracsics, η Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι  για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς  κατά κύριο λόγο  ευθύνη αφορά τα κράτη  μέλη της ΕΕ και όχι την Επιτροπή.
Η ίδια όμως δήλωσε ότι υπάρχει ενεργή  οδηγία για την επιστροφή ανυπόληπτων πολιτιστικών αγαθών.
Ο κ. Navracsics δήλωσε: «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα έχουν απομακρυνθεί πολύ πριν από αυτήν την ημερομηνία και η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα».

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου όμως επανήλθε και δήλωσε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα  πρέπει να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, για το οποίο «λόγο» έχει και η Ελλάδα.
Η Dame Janet Suzman, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα  Telegraph ότι οποιαδήποτε επανένωση των μαρμάρων  δεν θα πρέπει να συγχέεται με το θέμα του Brexit.
«Πιστεύω ότι η εμπλοκή των μαρμάρων στις τρομερά πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με το Brexit θα ήταν λίγο ανόητη», τόνισε η ίδια εκφράζοντας την αγωνία του Λονδίνου και για άλλα αιτήματα από άλλες χώρες  .
Αναφερόμενη  στο δημοψήφισμα της ΕΕ, η κυρία Janet πρόσθεσε: «Η μεγάλη τέχνη ήταν  το ζητούμενο.  Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα, ένα ζήτημα αισθητικής, ειλικρίνειας και αποικιοκρατικής ηθικής. Θα ήταν σαν να βάζουμε μαζί τα μήλα και τα αχλάδια». 
Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν σύμφωνα με το νόμο της εποχής και είναι ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου».
Ο γνωστός όμως Geoffrey Robinson έκανε ξανά  έκκληση για επανένωση των μαρμάρων και συνέταξε μια έκθεση για την ελληνική κυβέρνηση.
Σε ένα άρθρο για την εφημερίδα The Guardian , ο κ Ρόμπινσον έγραψε: «Για το Ηνωμένο Βασίλειο, την προθυμία να παραδώσει τα παράνομα κέρδη του Έλγιν θα κερδίσει την υπεραξία καθώς και παραχωρήσεις».

«Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά χούι» , λέει μια παροιμία για τους υπερόπτες και αποικιοκράτες στην νοοτροπία..Βρετανούς. Η ουσία είναι η Ελλάδα έχει νομικό έρεισμα και την δυνατότητα του βέτο σε οποιαδήποτε σημείο των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Λονδίνο.
Αυτό φοβούνται οι Βρετανοί και προσπαθούν με διάφορες νομικίστικες δικαιολογίες να προσπεράσουν αυτόν τον «σκόπελο».
Το θέμα είναι «αν η χώρα μας  βάλει το δάκτυλο στην σκανδάλη και πυροβολήσει», διότι μόνο έτσι θα μας σεβαστούν όλοι αυτοί οι πολιτιστικά βάρβαροι ή «αγριογούρουνα» κατά τον Έλληνα συγγραφέα Π.Γιαννόπουλο.

Αργά η γρήγορα το όλο θέμα θα γυρίσει «μπούμερανγκ» και κάτω από γενική κατακραυγή θα αναγκαστούν οι Βρετανοί από μόνοι τους να μας τα γυρίσουν ..πίσω.    
ΠΗΓΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: