Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Επώδυνο διαγράφεται το διαζύγιο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Βρετανίας

Δυσαρέσκεια και εκνευρισμός είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα όσων συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ο οικονομικός διακανονισμός του «διαζυγίου» παραμένει δυσεπίλυτο ζήτημα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Financial Times, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται αποφασισμένοι να αρνηθούν κάθε περαιτέρω συζήτηση για το μέλλον της σχέσης των δύο πλευρών, αν δεν συμφωνηθούν οι «όροι του διαζυγίου». Εν τω μεταξύ, λίγο νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε εμφανιστεί πιο αισιόδοξη, επισημαίνοντας ότι μετά τον τελευταίο γύρο επαφών τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα δικαιώματα όσων Βρετανών ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο πλαίσιο της συνόδου θα εγκαινιαστούν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική συνεργασία Βρυξελλών και Λονδίνου. Πρόκειται, όμως, για ευσεβή πόθο...

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο κατεξοχήν αρμόδιος από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το Brexit, έκανε λόγο για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ πιο αυστηρό ύφος υιοθέτησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεμήνυσε ότι όσο το Λονδίνο ανακαλύπτει συνεχώς νέα προβλήματα τόσο δεν θα υπάρχει σημείο σύγκλισης και η όλη διαδικασία θα πηγαίνει πολύ πιο μακρά από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. «Οι Βρετανοί πρέπει να πληρώσουν τα οφειλόμενα και αυτό το λέω χωρίς κανένα ίχνος εκδικητικότητας», επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Γερμανοί. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι «εναπόκειται στο Λονδίνο να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να εισέλθουμε στη δεύτερη φάση». H γερμανική Συνομοσπονδία Βιομηχανιών (ΒDI) προειδοποίησε εταιρείες με παρουσία στη Βρετανία να προετοιμαστούν για «σκληρό Brexit», επειδή δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησης Μέι. Ο ολλανδικός χρηματοπιστωτικός όμιλος Rabobank εκτιμά ότι μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα κόστιζε το 18% της ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας έως το 2030, όπως αναφέρει το Βloomberg.
Κίνηση καλής θελήσεως
Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι ίσως στην επικείμενη σύνοδο οι Βρυξέλλες να προσφέρουν «κλάδο ελαίας» στο Λονδίνο, προτείνοντάς του εσωτερική προετοιμασία για τις μελλοντικές εμπορικές συνομιλίες. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δηλώνει πως θα εξακολουθήσει να εισφέρει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δύο χρόνια μετά την έξοδο, αλλά αυτό δεν θεωρείται αρκετό. Ωστόσο, ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει στη Μέι να παραμείνει δύο χρόνια η χώρα της στην ενιαία αγορά, αν καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Εν τω μεταξύ, στο ενδοκυβερνητικό πεδίο η Μέι δέχεται πιέσεις από τους υπέρμαχους του Βrexit που απαιτούν να μην κάνει άλλες υποχωρήσεις απέναντι στις Βρυξέλλες, ενώ όσοι επιθυμούν την παραμονή στην Ε.Ε. αρνούνται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για έξοδο της χώρας.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: