Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ο αστεροειδής TD6 πέρασε ανάμεσα από την Γη και την Σελήνη (φωτό)

Σε απόσταση μόλις 191.000 χιλιομέτρων από τη Γη, τη μισή από εκείνη που χωρίζει τον πλανήτη μας με τον φυσικό του δορυφόρο, τη Σελήνη, πέρασε νωρίς το απόγευμα ένας αστεροειδής, ο οποίος είχε το μέγεθος λεωφορείου.
Το ουράνιο σώμα TD6 εντοπίστηκε λίγες ώρες πριν προσεγγίσει την επικίνδυνη ζώνη για τον πλανήτη, σημαίνοντας συναγερμό στις διαστημικές υπηρεσίες και τους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο. Αμέσως υπολογίστηκε η πορεία του αστεροειδή και -ευτυχώς για όλους μας- πιστοποιήθηκε ότι δεν κατευθύνεται πάνω στον πλανήτη, αλλά θα περάσει σε εξαιρετικά κοντινή - για τα διαστημικά δεδομένα - απόσταση.

Ο αστεροειδής TD6 ήταν το δεύτερο ουράνιο σώμα που πέρασε σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη την τελευταία εβδομάδα. Πριν λίγα 24ωρα ο αστεροειδής TC4 2012, σε μέγεθος σπιτιού, είχε περάσει σε μία απόσταση 27.000 μιλίων από τη Γη.
Οι επιστήμονες της NASA μέτρησαν τον αστεροειδή που πέρασε σήμερα ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη από 9 έως 22 μέτρα. Τις επόμενες ώρες θα περάσει κοντά και από το φεγγάρι, ενώ η επόμενη «επίσκεψή» του προσδιορίστηκε για τις 29 Μαΐου 2018, δίχως ωστόσο να είναι δυνατός ο υπολογισμός της απόστασης που θα τον χωρίζει από τον πλανήτη μας.
Το σχεδιάγραμμα από τα όργανα της NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια: