Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Το «Φεγγάρι του Λύκου»! Έρχεται το Κόκκινο… «Μπλε Φεγγάρι» Ανήμερα την Πρωτοχρονιά!!!

Τι συμβόλιζε στην παράδοση των ιθαγενών το «Φεγγάρι του Λύκου»
Ένα κόκκινο… «Μπλε Φεγγάρι» η δεύτερη πανσέληνος στις 31 Ιανουαρίου
Μία σούπερ πανσέληνος αναμένεται να φωτίσει τον ουρανό ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, καθώς ο σεληνιακός και ο ημερολογιακός κύκλος ευθυγραμμίζονται σε ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο
Η πρώτη πανσέληνος του Ιανουαρίου θα φτάσει στο αποκορύφωμά της τη νύχτα της 1ης προς 2 Ιανουαρίου 2018. Στην παράδοση των ιθαγενών Αμερικανών είναι γνωστή ως «Φεγγάρι του Λύκου» (Wolf Moon) καθώς τότε είναι η περίοδος του χρόνου που πεινασμένες αγέλες λύκων ούρλιαζαν έξω από τους καταυλισμούς τους.
Επίσης, η σύνδεση του λύκου με την πανσέληνο συναντάται σε μύθους των Γερμανών και των Καναδών οι οποίοι συνήθιζαν να δίνουν ξεχωριστά ονόματα σε κάθε πανσέληνο του μήνα για να παρακολουθούν τις εποχές.

Το «Wolf Moon» του 2018 είναι επίσης μία υπερσελήνη, που σημαίνει την πλησιέστερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, ενώ θα εμφανιστεί κατά 7% μεγαλύτερο από το μέσο όρο μίας πανσελήνου και 12-14% μεγαλύτερο από τον «εταίρο» της, το «Μίνι Φεγγάρι» (σσ.όταν το απόγειο του φεγγαριού συμπίπτει με την πανσέληνο)
Τι είναι η σούπερ Σελήνη
Το φαινόμενο «Super Moon», πραγματοποιείται 4-6 φορές το χρόνο, σε περιόδους που έχουμε Νέα Σελήνη ή Πανσέληνο. Είναι τις στιγμές που το φεγγάρι κατά την ελλειπτική του τροχιά πραγματοποιεί την πιο κοντινή του προσέγγιση στην Γη.
Ο αστρονομικός όρος του φαινομένου είναι «περίγειο – συζυγία». Περίγειο είναι το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς που προσεγγίζει η Σελήνη τη Γη και «συζυγία» είναι όταν πραγματοποιείται η ευθυγράμμιση της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου.
Το φεγγάρι που θα δούμε απόψε, είναι 16% μεγαλύτερο και λάμπει 30% πιο φωτεινά από το κανονικό «απόγειο φεγγάρι», δηλαδή όταν η τροχιά της Σελήνης είναι στην πιο μακρινή απόσταση από τη γη.
Τα… ουρλιαχτά του Ιανουαρίου
Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου συχνά αποκαλείται «Wolf Moon». Άλλες ονομασίες του είναι «Παλιό Φεγγάρι», «Παγωμένο Φεγγάρι» και «Φεγγάρι του Χιονιού», αν και αυτό συνήθως είναι μία αναφορά στην πανσέληνο του Φεβρουαρίου.
Αν και δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η φάση αυτή της Σελήνης έχει οποιαδήποτε επιρροή από τα ουρλιαχτά των λύκων, οι λύκοι είναι νυχτόβια ζώα και γενικότερα είναι περισσότερο δραστήρια τη νύχτα.
Επίσης, είθισται να ουρλιάζουν προς την πλευρά του φεγγαριού. Εστιάζουν το κεφάλι τους στον ουρανό για καλύτερη ακουστική, καθώς στέλνοντας τον ήχο τους στον ουρανό, ο ήχος μεταφέρεται πιο μακριά.
Παράλληλα, η «φωνή» τους είναι πολύ δυνατότητερη τους πρώτους μήνες του χρόνου και για αυτό πιθανότατα οι άνθρωποι συνδέουν τον Ιανουάριο με τους λύκους που ουρλιάζουν.
Το κόκκινο… «Μπλε Φεγγάρι»
Το Wolf Moon είναι η πρώτη από τις δύο πανσελήνους του Ιανουαρίου. Η δεύτερη θα συμβεί τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν δύο πανσέληνοι εμφανίζονται δύο φορές μέσα σε ένα μήνα, η δεύτερη ονομάζεται «Μπλε Φεγγάρι».
Τα «Μπλε Φεγγάρια» συμβαίνουν επειδή ένας σεληνιακός μήνας διαρκεί 29,5 ημέρες, ενώ -όπως όλοι γνωρίζουν- οι ημερολογιακοί μήνες διαρκούν μεταξύ 28 και 31 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μία πανσέληνος είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί δύο φορές μέσα σε έναν μήνα.
Και το «Μπλε Φεγγάρι» του Ιανουαρίου θα είναι σχεδόν σούπερ σελήνη, καθώς θα φτάσει στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του στις 30 Ιανουαρίου. Κάποιες περιοχές, κυρίως η Βόρεια Αμερική, η Ασία και η Αυστραλία, θα έχουν ολική έκλειψη σελήνης στις 31 Ιανουαρίου και θα δουν το φεγγάρι… κόκκινο!
Αυτή είναι μία σπάνια ευκαιρία να δει κανείς ένα κόκκινο… «Μπλε Φεγγάρι».
diadrastika.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: