Η Ελλάδα de Facto εκτός Σένγκεν! Ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν το «γερμανικό παράδειγμα» επιβολής εξονυχιστικών ελέγχων στους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα, καθώς μετά την περίπτωση της Γερμανίας με τους νέους αυστηρότερους ελέγχους και την Ιταλία που επιβάλει δειγματοληπτικούς έλεγχους στους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα τις οποίες χαρακτηρίζει «ευαίσθητες», τη σειρά παίρνει το Βέλγιο.
Συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Ε.Ε, τις Βρυξέλλες, επιβάτες πτήσης από την Αθήνα έπρεπε να υποστούν αυστηρούς ελέγχους στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα με συνέπεια να υπάρξει ταλαιπωρία και αγανάκτηση, από τους -και επισήμως πλέον- πολίτες της τρίτης ευρωπαϊκής κατηγορίας».
Υπό τον φόβο εισόδου στην χώρα παράτυπων και παράνομων μεταναστών με πλαστά ελληνικά έγγραφα και λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα με τις αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται σε συναγερμό για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες, οι έλεγχοι των επιβατών στις πτήσεις από την Ελλάδα, γίνονται σιγά – σιγά καθεστώς.

Την αρχή έκανε το Βερολίνο με ταλαιπωρία χιλιάδων Ελλήνων που ταξιδεύουν προς τη Γερμανία εξαιτίας της καραντίνας που μπαίνουν, αφού το Βερολίνο αποφάσισε να αντιμετωπίσει την Ελλάδα σαν μία χώρα de facto εκτός Σένγκεν για ακόμα ένα εξάμηνο.
Γερμανία: «Έφτασαν παράνομα 1.000 από Ελλάδα, απαραίτητη η καραντίνα»
 Αιτία για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν όσοι προσγειώνονται από τα ελληνικά αεροδρόμια στη Γερμανία είναι η εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και ο πλημμελής έλεγχος στα αεροδρόμια για παράτυπους και παράνομους μετανάστες και πιθανούς τρομοκράτες.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι γερμανικές αρχές στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου εντόπισαν 1.000 παράνομες αφίξεις από Ελλάδα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν οι Βρυξέλλες έχουν λάβει ενημέρωση και διαβεβαίωση από τη Γερμανία πως οι έλεγχοι θα γίνουν «σε στοχευμένο πλαίσιο» καθώς και ότι υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αλλά και ότι ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός.
 Ανώτατες πηγές από την γερμανική πρωτεύουσα εξηγούσαν  ότι ο μοναδικός λόγος της «καραντίνας» είναι ο φόβος εισόδου στην χώρα παράνομων μεταναστών και πιθανών τρομοκρατών, λόγω του χάους που επικρατεί στα νησιά.
«Η απόφαση ελήφθη από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Ο λόγος είναι απλός. Ο φόβος εισόδου στην Γερμανία παράτυπων και παράνομων μεταναστών και πιθανών τρομοκρατών. Γνωρίζουμε άριστα ότι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά είναι εφιαλτική» είπε ανώτατη πηγή στο Βερολίνο.
Αντιμετωπίζουν τις πτήσεις από Ελλάδα, όπως αυτές από Τουρκία
Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για τους Έλληνες πολίτες προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία σε όσους φθάνουν αεροπορικώς στη Γερμανία. Ενδεικτικό είναι πως στέλεχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δήλωσε στην Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από την Τουρκία ή την Αίγυπτο».
Oι αυξημένοι έλεγχοι στα αεροδρόμια συνδέονται με την έναρξη της εορταστικής περιόδου και το στήσιμο των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων αγορών σε όλες τις γερμανικές πόλεις που θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο τζιχαντιστών.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει πως μετανάστες επιχειρούν να περάσουν σε γερμανικό έδαφος με πλαστά έγγραφα που δείχνουν ότι είναι Έλληνες υπήκοοι. Ενδεικτικό είναι πως «στο πλαίσιο δειγματοληπτικών έλεγχων που έγιναν σε πτήσεις από την Ελλάδα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2017 διαπιστώθηκαν 1.000 παράτυπες είσοδοι, κάτι που σημαίνει κατά μέσο όρο 100 παράτυπες είσοδοι τον μήνα».
«Ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό όλων των υπόλοιπων πτήσεων από χώρες της ΕΕ» αναφέρουν πηγές του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στην DW.
Η Γερμανία είχε ενημερώσει την Κομισιόν
Τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από 12 Νοεμβρίου για ακόμη 6 μήνες, περιορίζονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και στις αφίξεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, διευκρινίζει το γερμανικό υπουργείο.
«Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν», εξηγεί το Βερολίνο και επιμένει ότι βρίσκεται σε στενή και μόνιμη επικοινωνία με την Ελλάδα. Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι εξονυχιστικοί έλεγχοι, από τις 12 Νοεμβρίου δηλαδή μέχρι χθες, σε σύνολο 33.000 επιβατών έχουν συλληφθεί 20 άτομα.