Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Αυτή η θηριώδης Mercedes ήταν το προσωπικό όχημα του Αδόλφου Χίτλερ

Στις 17 Ιανουαρίου, στη δημοπρασία Scottsdale, στην Αριζόνα των ΗΠΑ που διοργανώνεται από την εταιρεία Worldwide Auctioneers θα πουληθεί ένα, όπως λέει ο διοργανωτής, από τα πιο σημαντικά, ιστορικά και διάσημα αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει κανείς σήμερα.
Πρόκειται για την Mercedes-Benz 770Κ Grosser Offener Tourenwagen του 1939, όπως είναι η πλήρης επωνυμία του, ενώ οι δηλώσεις των υπευθύνων της εταιρείας δημοπρασιών είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες. Όχι μόνο γιατί η 770Κ ήταν ίσως το τεχνολογικά πιο προηγμένο αυτοκίνητο
που μπορούσε να αγοράσει κανείς λίγο πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε γιατί είναι το 1 από τα 5 που έχουν επιζήσει από τα συνολικά 88 που έχουν κατασκευαστεί, αλλά κυρίως γιατί ο κάτοχός του δεν ήταν άλλος από τον «Φύρερ». Το δικτάτορα της ναζιστικής Γερμανίας, τον Αδόλφο Χίτλερ.
Το θηριώδες κάμπριο με το μεταξόνιο των 3,75 μέτρων -στην πράξη υπήρχε το πλαίσιο και πάνω του κατασκευάζονταν τα αμαξώματα και οι παραλλαγές τους- ήταν ένα από τα 4 αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ. Έχει θωράκιση και αλεξίσφαιρα τζάμια -βέβαια πως συμβιβάζονται αυτά με τη μαλακή οροφή είναι άλλο ερώτημα- και έχει κατασκευαστεί, σύμφωνα με μια επιστολή που χρονολογείται από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1938, με βάση τις προδιαγραφές του ίδιου του δικτάτορα αλλά και του οδηγού του, αξιωματικού των SS Erich Kempka.

Δεν υπάρχουν σχόλια: